ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 
     
   
     
  Λάμπα που λειτουργεί με βαρύτητα για ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό  
   
  Η λάμπα βαρύτητας GravityLight, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Deciwatt με έδρα το Λονδίνο, χρειάζεται μόνο τρία δευτερόλεπτα για να σηκώσει το βάρος που απαιτεί για τη δημιουργία 25 λεπτών φωτισμού. «Η λάμπα δε διαθέτει μπαταρίες για να εξαντληθούν, αντικατασταθούν ή πεταχτούν», δήλωσε ο Τζιμ Ρηβς, τεχνικός διευθυντής της Deciwatt. Η λάμπα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, και στο μέλλον θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες κηροζίνης που είναι αρκετά δημοφιλείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο.  
     
   
     
  ΜΙΤ: Αλγόριθμος μειώνει τη ρύπανση καταργώντας το μποτιλιάρισμα  
   
  Ένας νέος αλγόριθμος που αναπτύσσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τα αυτόματα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας στους δρόμους των πόλεων, δηλαδή τα φανάρια, και να οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς κυκλοφοριακές συμφορήσεις μειώνοντας έτσι τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και άρα την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα οχήματα. Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τόσο συγκεντρωτικά δεδομένα από τους αρμόδιους φορείς (δήμοι, υπουργεία Μεταφορών) όσο και ατομικά δεδομένα από τους οδηγούς των οχημάτων για να διαμορφώσει τη λειτουργία των φαναριών κυκλοφορίας με τρόπο ώστε η κίνηση των οχημάτων να εκτυλίσσεται απρόσκοπτα χωρίς να προκαλείται μποτιλιάρισμα. Οι δοκιμές της τεχνολογίας έγιναν στη Λωζάννη της Ελβετία όπου πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις της οδηγικής συμπεριφοράς στα χιλιάδες οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης. Πλέον, οι ερευνητές εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης και άλλες μεγάλες πόλεις που βλέπουν ουρές αυτοκινήτων στους δρόμους τους.  
     
   
     
  Ψηφιακή αλάνα  
     
  Παρουσιάστηκε ο νέος ιστότοπος της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.cyberkid.gov.gr από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μέσα από την ενότητα αυτή, εισάγεται η ψηφιοποίηση δεκαέξι παραδοσιακών παιχνιδιών (γκρινιάρης, μονόπολη, σκάκι, ντάμα κ.α.), τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες ανάλογα με την ηλικία τους. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε παιδιά και η παρουσίασή του έγινε με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών σε τρεις θεματικές ενότητες: Για παιδιά έως 8 ετών, για παιδιά 8 – 12 ετών, καθώς και για γονείς.  
     
   
     
  Ευάλωτα τα παιδιά στην ακτινοβολία των κινητών  
     
  Πιο ευάλωτα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών σε σχέση με τους ενήλικες καθώς μέχρι αυτή την ηλικία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Η μυελίνωση των νευρικών ινών, διαδικασία που τους παρέχει μόνωση και προστασία, συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε ο εγκέφαλος είναι πιθανόν πιο ευαίσθητος σε φυσικούς παράγοντες έκθεσης σε επιβλαβείς συνθήκες, όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και σε χημικούς ή άλλους παράγοντες» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Σαμαράς, με αφορμή την παρουσίαση των σχετικών ερευνητικών δεδομένων στο διεθνές συνέδριο BioEM2013 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την αλληλεπίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με την έμβια ύλη. Στο μεταξύ, το κατά πόσο οι Έλληνες γιατροί είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές μελετά το πρόγραμμα «ΕΝΗΓΜΑ» που υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας.  
     
   
     
  Μέτρησε πόσο γρήγορο ADSL έχεις  
   
  Οι χρήστες με το πάτημα ενός κουμπιού, μετρούν και συγκρίνουν την απόδοση, την πραγματική ταχύτητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρυζωνικής τους σύνδεσης ανά γεωγραφική περιοχή, πακέτο σύνδεσης και ώρα της ημέρας. Το καινοτόμο σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να τηρούν ιστορικό, γραφική αναπαράσταση στο χάρτη και στατιστικά στοιχεία των μετρήσεων. Μέτρησε πόσο γρήγορο ADSL έχεις στο site http://hyperiontest.gr/  
     
  Νέα λειτουργία στους χάρτες της Google  
   
  Η εταιρεία τεχνολογίας Google επιτρέπει, πλέον, στους χρήστες της υπηρεσίας χαρτών της (Google Maps) να ενώνουν δύο τυχαία σημεία και να ανακαλύπτουν την ακριβή απόσταση που τα χωρίζει. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να χαράξει μία ευθεία γραμμή ανάμεσα σε δύο σημεία στο χάρτη, χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσει μία οδική διαδρομή.  
     
   
     
  Η νέα αρχιτεκτονική επεξεργαστών της Intel εξωπραγματικής «δύναμης»  
   
  Ένας υπολογιστής δεν θα λειτουργούσε αν δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του ένα τσιπ ονόματι «Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας», «Central Processing Unit» (CPU εν συντομία). Αυτό το τσιπ είναι που διαχειρίζεται και υπολογίζει σχεδόν τα πάντα. Η εταιρεία Intel, ανακοίνωσε νέα στοιχεία για την επόμενη γενιά επεξεργαστών της «Xeon Phi». Η νέα γενιά επεξεργαστών, με την κωδική ονομασία «Knights Landing», επεκτείνει τα οφέλη από τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού κώδικα που γίνονται για τα προϊόντα τρέχουσας γενιάς. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται στοιχεία για ένα νέο fabric υψηλής ταχύτητας που θα ενσωματωθεί στη συσκευασία των νέων επεξεργαστών, καθώς και ενσωματωμένη μνήμη υψηλού εύρους ζώνης επίσης στη συσκευασία του επεξεργαστή. Τα στοιχεία αυτά, υπόσχονται συνδυαστικά να επιταχύνουν το ρυθμό της επιστημονικής ανακάλυψης. Επί του παρόντος, η μνήμη και τα fabric είναι διαθέσιμα ως διακριτά εξαρτήματα σε server, περιορίζοντας τις επιδόσεις και την πυκνότητα των υπερ-υπολογιστών. Η νέα τεχνολογία διασύνδεσης, με την ονομασία «Intel Omni Scale Fabric», έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επόμενων γενεών, για υπολογιστική χρήση υψηλής απόδοσης (HPC-High Performance Computing).  
     
   
     
  Sparkle 2 (Games)  
   
  Στο Sparkle 2 οι προκλήσεις έχουν τη μορφή σφαιρών διαφόρων χρωμάτων, οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους δημιουργώντας μεγάλες αλυσίδες που κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές. Στα πρώτα επίπεδα θα συναντήσετε κάθε φορά μία αλυσίδα την οποία θα πρέπει να διαλύσετε ταιριάζοντας όλα τα χρώματα μεταξύ τους, ενώ όσο προχωράτε οι αλυσίδες που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε γίνονται περισσότερες, τα χρώματα πολλαπλασιάζονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την ταχύτητα που κινούνται. Προσοχή γιατί αν και φτιαγμένες από σίδερο οι χρωματιστές σφαίρες δεν έλκονται από μαγνήτη, αλλά από μαύρες τρύπες οι οποίες θα καταβροχθίσουν ολόκληρες αλυσίδες, ανεξαρτήτου μεγέθους εάν εσείς δεν προλάβετε να τις σπάσετε.  
     
   
     
  Προηγμένα ανδροειδή σε ιαπωνικό μουσείο  
   
  Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε η μόνιμη έκθεση «Android: What is Human?» στο Εθνικό Μουσείο Νέων Επιστημών και Καινοτομίας (Miraikan) της Ιαπωνίας στο Τόκιο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να «συναντήσουν» τα αποκαλούμενα «πλέον προηγμένα ανδροειδή» που υπάρχουν στον κόσμο- δηλαδή ρομπότ τα οποία οπτικά μοιάζουν πολύ σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «Η έκθεση θα αποτελέσει ένα μοναδικό και σπάνιο event το οποίο θα παρέχει σε επιστήμονες την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να λειτουργήσουν ανδροειδή ρομπότ, ρίχνοντας παράλληλα φως στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων εν αντιθέσει με αυτά των ρομπότ. Ως ανδροειδές ορίζεται ένα ρομπότ το οποίο μοιάζει στον άνθρωπο όσον αφορά στην εμφάνιση και στην κίνησή του. Χάρη σε νέα υλικά τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία απαλού δέρματος και σε τεχνητούς μύες που επιτρέπουν ομαλή κίνηση, τα ανδροειδή έρχονται όλο και πιο «κοντά» στους ανθρώπους.  
     
   
     
  Το «έξυπνο» ρολόι Samsung Gear Live  
   
  Η εταιρεία Samsung ανακοίνωσε το «Samsung Gear Live», με το νέο Λειτουργικό Σύστημα «Android Wear» της Google. Πρόκειται για την καινούρια συσκευή που «φοριέται» (wearable), δίνοντας στον χρήστη χρήσιμες πληροφορίες ανά πάσα στιγμή που τις έχει ανάγκη. Η νέα συσκευή είναι εξοπλισμένη με την οθόνη τύπου Super AMOLED της Samsung, για πλούσιο χρωματικό βάθος και υψηλή ευκρίνεια. Το ρολόι μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στο προσωπικό στυλ του χρήστη, ενώ η πρόσβαση στη συσκευή επιτυγχάνεται άμεσα, με ένα απλό άγγιγμα. Το Gear Live διαθέτει πιστοποίηση κατά «IP67», για προστασία από το νερό και τη σκόνη, καθώς και λουράκι 22 χιλιοστών, το οποίο ο χρήστης μπορούν να αλλάξει, σύμφωνα πάντα με το γούστο και την προσωπικότητά του.  
     
   
     
  Το όραμα της ηλεκτρονικής ψήφου, 1945  
   
  Το τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Radio-Craft το 1945, σε ένα άρθρο με τίτλο «Votes by Radio: An Electronic Machine for Opinion Polls?» φανταζόταν ένα κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα ήταν σε θέση να ψηφίζουν για τα πάντα μέσα από το πάτημα ενός κουμπιού: με ασφάλεια, μυστικότητα και φυσικά… από την άνεση του σπιτιού τους! Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Alfred N. Goldsmith είχε επινοήσει ένα σύστημα, το οποίο θα έστελνε ραδιοσήματα σε ένα κεντρικό σύστημα-δέκτη, το οποίο θα μετρούσε τα αποτελέσματα. Αυτό που το περιοδικό έβλεπε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός τέτοιου συστήματος, ήταν ότι ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποκτήσουν μία μηχανή ψηφοφορίας. Δε θα ήταν καθόλου πρακτικό να έχει ο καθένας το δικό του τερματικό στο σπίτι. Επομένως –όπως συμπέραινε ο αρθρογράφος της εποχής- «ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού με δικαίωμα ψήφου θα έπρεπε να καθορίζεται: από όλα τα πολιτικά κόμματα, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους, αγρότες και αστούς, όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων». Στις μέρες μας θα μπορούσαμε να έχουμε δοκιμάσει ένα τέτοιο σύστημα άμεσης δημοκρατίας μέσω του διαθέσιμου παγκόσμιου δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών.  
     
   
     
  Αυτοκίνητα από 3D εκτυπωτές  
   
  Τους νικητές της πρώτης 3D Printed Car Design Challenge, ανακοίνωσε η διοργανώτρια, Local Motors. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ο οποίος διήρκεσε έξι εβδομάδες, καταχωρήθηκαν πάνω από 200 συμμετοχές, από άνω των 30 χωρών από όλο τον κόσμο. Μεγάλος νικητής ήταν το Strati, του Μικέλε Ανόε από την Ιταλία, το οποίο και αναμένεται να αποτελέσει την κύρια έμπνευση για το 3D printed πρωτότυπο. «Είναι απλό και ξεκάθαρο, με χαρακτήρα» δήλωσε ο Μπρε Πέτις, διευθύνων σύμβουλος της MakerBot και ένας εκ των κριτών. «Έχει ένα ωραίο στυλ το οποίο ?δένει? στα αλήθεια». Σύμφωνα με τη Λόνι Λαβ, του Robotics and Manufacturing Systems Research στο Oak Ridge National Laboratory, το σχέδιο προσφέρει εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της καινοτομίας, της πολυπλοκότητας και της πρακτικότητας. Αν και δεν θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα κατασκευάζεται αυτοκίνητο μέσω 3D εκτύπωσης (τη διάκριση αυτή κατέχει το Urbee, από το 2010), η γνώση που θα προκύψει από την κατασκευή του οχήματος στο IMTS αναμένεται να βοηθήσει στην παραγωγή ενός μοντέλου παραγωγής αργότερα, και ανοίγοντας τον δρόμο για καθιέρωση της ευρείας χρήσης της 3D εκτύπωσης στην αυτοκινητοβιομηχανία μακροπρόθεσμα.  
     
   
     
  Google Street View στην Ελλάδα  
   
  Η Google πραγματοποίησε το επίσημο λανσάρισμα της εφαρμογής Street View και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα γίνεται η 56η χώρα που εισέρχεται στο Street View, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εξερευνούν εικονικά μια γειτονιά μέσω πανοραμικών φωτογραφιών από το επίπεδο του δρόμου. Η εφαρμογή θα είναι επίσης διαθέσιμη στο Google Earth αλλά και στο Google Maps για κινητό τηλέφωνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις πρώτες περιοχές που «χαρτογραφήθηκαν» για τις ανάγκες του Street View ήταν τα νησιά Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη και Κρήτη, όπως επίσης το Μουσείο της Ακροπόλεως. Το Street View μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω της εικόνας που βρίσκεται κάτω από την αναζήτηση διεύθυνσης ή σύροντας το κίτρινο εικονίδιο «Pegman» πάνω στην επιφάνεια του χάρτη όπου το Street View είναι διαθέσιμο. Βρίσκετε τον «Pegman» στο κάτω δεξιό μέρος της καινούριας έκδοσης των Google Χαρτών (για τους κλασικούς χάρτες βρίσκεται πάνω και αριστερά).  
     
   
     
  Ηλεκτρικό βαν υψηλών επιδόσεων  
   
  Την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου πλήρως λειτουργικού μοντέλου του ηλεκτρικού βαν «Deliver» από πλευράς της ευρωπαϊκής θυγατρικής της, Liberty Electric Cars, ανακοίνωσε η Green Automotive Company. Ένα βαν με μεικτό βάρος οχήματος 2,2 τόνων και φόρτο 700 κιλών, μία σειρά καινοτόμων χαρακτηριστικών για τον οδηγό και 18% αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με τα αντίστοιχων διαστάσεων «συμβατικά» βαν. Το Deliver ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με κινητήρες εντός τροχών με δύο ταχύτητες και 80 πρισματικές κυψέλες Li-NMC για επέκταση της εμβέλειας και εξοικονόμηση ενέργειας. Η ελάχιστη εμβέλεια του οχήματος είναι 100 χιλιόμετρα, και η μέγιστη ταχύτητά του τα 100 χλμ/ ώρα, καθιστώντας έτσι το Deliver μία ελκυστική πρόταση στον τομέα των ελαφρών οχημάτων εμπορικής χρήσης. Το όλο πρόγραμμα, όπως προαναφέρθηκε, έλαβε χρηματοδότηση από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πράσινων» Οχημάτων.  
     
   
     
  Νέο πλανήτη ανακαλύπτουν οι αστρονόμοι  
   
  Την ανακοίνωση του εντοπισμού ενός βραχώδους πλανήτη που ζυγίζει 17 φορές όσο η Γη έκαναν οι αστρονόμοι του αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν αναμενόταν από τη θεωρία του σχηματισμού των πλανητών καθώς θεωρούταν βέβαιο πως ένας τόσο μεγάλος πλανήτης θα προσέλκυε γύρω του υδρογόνο και θα γινόταν ένας γίγαντας αερίων με βραχώδη πυρήνα, όπως για παράδειγμα ο Δίας. Καθώς όμως ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι στέρεος και πολύ μεγαλύτερος από της υπερ-Γαίες, αποτελεί τον πρώτο πλανήτη που συγκαταλέγεται στη νέα κατηγορία των μέγα-Γαιών. Ο Κέπλερ 10c εντοπίστηκε στα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο όμοιο σε μέγεθος με τον Ήλιο, ενώ χρειάζεται 45 ημέρες για μία πλήρη περιφορά γύρω από αυτό. Βρίσκεται 560 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Δράκοντα.  
     
   
     
  Η γυναίκα που άνοιξε το δρόμο στους υπολογιστές  
   
  Η γυναίκα που έμεινε γνωστή στην ιστορία η πρώτη προγραμματίστρια γεννήθηκε το 1815. Η Ada Lovelace ήταν το μοναδικό παιδί που προέκυψε μετά από το σύντομο και θυελλώδη γάμο του εκκεντρικού ποιητή λόρδου Βύρωνα (Lord George Gordon Byron) με την Annabella Milbanke, η οποία λάτρευε τα μαθηματικά. Φοβούμενη ότι η κόρη της θα κληρονομούσε την αλλοπρόσαλλη ιδιοσυγκρασία και τον κυκλοθυμικό χαρακτήρα του πατέρα της, η Annabella Milbanke μεγάλωσε την Ada με αυστηρή πειθαρχία και προσήλωση στις επιστήμες, τη λογική και φυσικά… τα μαθηματικά. Η Lovelace έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχέδια του Babbage (διάσημου καθηγητή μαθηματικών) να κατασκευάσει μια εξαιρετικά πολύπλοκη συσκευή, την οποία αποκαλούσε «Αναλυτική Μηχανή», η οποία μπορεί να μην κατασκευάστηκε ποτέ, όμως η σχεδίασή της είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός σύγχρονου υπολογιστή. Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά. Η εργασία της ήταν τόσο πλήρης και ολοκληρωμένη που η Lovelace θεωρείται ως η πρώτη προγραμματίστρια. Η Αναλυτική Μηχανή παρέμενε ένα όραμα, μέχρι που οι σημειώσεις της ενέπνευσαν τον Alan Turing –ο οποίος θεωρείται ως ο «πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών»- να εργαστεί επάνω στους πρώτους σύγχρονους υπολογιστές τη δεκαετία του 1940.  
     
   
     
  «Έξυπνος» αναπτήρας σάς βοηθά να κόψετε το κάπνισμα  
   
  Το Quitbit είναι ένας «έξυπνος» αναπτήρας. Ο αναπτήρας Quitbit παρακολουθεί πόσα τσιγάρα έχετε καπνίσει, πόση ώρα έχει περάσει από το τελευταίο σας τσιγάρο κ.τ.λ. Σας «αποκαλύπτει» πόσα χρήματα ξοδεύετε στα τσιγάρα, σας ενημερώνει πόσα χρήματα έχετε αποταμιεύσει ελαττώνοντας το κάπνισμα και σας δείχνει ποιες ώρες της ημέρας καπνίζετε περισσότερο.  
     
   
     
  Ιπτάμενες ανεμοτουρμπίνες για αιολική ενέργεια  
   
  Την πρώτη εμπορικά διαθέσιμη ιπτάμενη ανεμοτουρμπίνα παραγωγής αιολικής ενέργειας ανέπτυξε η Altaeros Energies, μία startup που δημιουργήθηκε από αποφοίτους του ΜΙΤ. Η συγκεκριμένη τουρμπίνα χρησιμοποιεί ένα «κέλυφος» γεμάτο από ήλιο για να ανεβεί σε ύψος ουρανοξύστη και εκεί να αξιοποιεί για την παραγωγή ενέργειας τους ισχυρούς ανέμους. Το σύστημα – Buoyant Air Turbine (BAT)- σύντομα πρόκειται να αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Αλάσκα και είναι ικανό να παράξει τη διπλή ενέργεια από ό,τι αντίστοιχες τουρμπίνες που τοποθετούνται σε πύργους. Ωστόσο, παρά τις επιδόσεις του, το ΒΑΤ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις «συμβατικές», τοποθετημένες σε πύργους, ανεμοτουρμπίνες, αλλά να φέρει την αιολική ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η ανέγερση πύργων δεν είναι πρακτικά ή οικονομικά δυνατή.  
     
   
     
  Πλαστικό μπουκάλι καθαρίζει τις θάλασσες της Ευρώπης  
   
  Μια βελγική εταιρεία φιλικότερων προς το περιβάλλον καθαριστικών πήγε ένα βήμα πιο πέρα λανσάροντας ένα μπουκάλι φτιαγμένο και από πλαστικά απόβλητα που… ψάρεψε από τις θάλασσες της Ευρώπης. Το μπουκάλι Ecover Ocean, το οποίο θα περιέχει το απορρυπαντικό υγρό πιάτων που παράγει ο όμιλος, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πλαστικό. Από αυτό, το 10% προέρχεται από τη θάλασσα, ενώ στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί. Τα απόβλητα συλλέγονται από κοινά αλιευτικά σκάφη εξοπλισμένα με ειδικό εξοπλισμό που, σύμφωνα με την Ecover, επιτρέπει στους ευρωπαίους αλιείς να κερδίζουν χρήματα «αλιεύοντας» εκτός από τα ψάρια τους και πλαστικό, το οποίο στη συνέχεια περνά από ειδική επεξεργασία προτού ανακυκλωθεί αποτελώντας την πρώτη ύλη για τα νέα μπουκάλια. Η Ecover φιλοδοξεί η πρωτοβουλία της να δώσει το καλό παράδειγμα και σε άλλους ομίλους, ιδανικά ακόμη και σε πολυεθνικές, κάτι που θα ωφελούσε τόσο το περιβάλλον όσο και τις κοινότητες που ζουν από την αλιεία.  
     
   
     
  Απόκτηση «ανθρώπινης ηθικής» από ρομπότ  
     
  Eρευνητές από τα πανεπιστήμια Tufts και Brown, το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer και το Αμερικανικό Ναυτικό παίζουν με τη φωτιά και συνεργάζονται στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και να ενσωματώσουν την έννοια της ηθικής σε ρομπότ. Εάν επιτύχουν στο έργο τους θα δημιουργήσουν μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται αυτόνομα δύσκολες καταστάσεις και να προχωράει σε πολύπλοκες αποφάσεις που υπερβαίνουν τις βασικές εντολές στις οποίες έχουν προγραμματιστεί.  
     
   
     
  Τα «έξυπνα» Blu-ray player της Sony  
   
  Με τη λειτουργία Screen mirroring μέσω του πρωτοκόλλου «Miracast», μπορείτε να προβάλλετε ότι υπάρχει στο smartphone ή το tablet σας με λειτουργικό Android (και με υποστήριξη Miracast), σε μεγάλο μέγεθος στην οθόνη της τηλεόρασής σας. Δεν χρειάζεστε ούτε ασύρματο router Wi-Fi, ούτε σύνδεση στο Internet, ούτε ειδικές εφαρμογές: ό,τι υπάρχει στην οθόνη του κινητού, στέλνεται ασύρματα στη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc για να το απολαύσετε απευθείας στην τηλεόραση. Παράλληλα, το Blu-ray drive (ο «οδηγός» δηλαδή του δίσκου) είναι πιο αθόρυβος και μεγαλύτερης αντοχής, χάρη σε ένα σφραγισμένο σερβο-μηχανισμό, που είναι ανθεκτικός στη σκόνη και μειώνει το θόρυβο αναπαραγωγής σε ψίθυρο, ενώ ταυτόχρονα, διασφαλίζει αναπαραγωγή με ακρίβεια και χωρίς λάθη στην ανάγνωση του δίσκου. Το «Digital Music Enhancer» συνδυάζει τις μοναδικές τεχνολογίες ήχου της Sony, για ένα απολαυστικό soundtrack, είτε βλέπετε βίντεο από το Διαδίκτυο, είτε ακούτε την MP3 μουσική σας συλλογή μέσω ενός εξωτερικό Stick/σκληρού δίσκου USB.  
     
   
     
  Skype Group Video Call  
   
  Το Skype Group Video είναι πλέον διαθέσιμο για όλους δωρεάν και υποστηρίζει μέχρι και 10 άτομα σε ταυτόχρονο video chat χωρίς καμία χρέωση. Προς το παρόν το Skype μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μια μικρής επιχείρησης, παρέας ή και διδασκαλίας χωρίς το παραμικρό κόστος και με την εξαιρετική ποιότητα βίντεο και ήχου που προσφέρει το Skype, μαζί με τις βελτιώσεις στα notifications και συγχρονισμό μηνυμάτων.  
     
   
     
  Η Κίνα επιμένει με Windows XP  
   
  Η Κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τροποποιημένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows XP. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 70% των προσωπικών υπολογιστών στη χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί XP, δηλαδή ένας αριθμός περίπου 200 εκατομμυρίων συστημάτων, σύμφωνα με έρευνα της StatCounter.  
   
   
   
  Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ψηφιοποιείται  
   
  Το Βατικανό πήρε την απόφαση να ψηφιοποιήσει και να διαθέσει διαδικτυακά το περιεχόμενο της περίφημης Βιβλιοθήκης του, η οποία περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας. Υπολογίζεται ότι ο αρχικός κύκλος ψηφιοποίησης των πρώτων 3.000 χειρογράφων θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια με τα πρώτα αρχεία να είναι διαθέσιμα online από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογες ενέργειες ψηφιοποίησης του αρχείου τους έχουν προχωρήσει και άλλα πνευματικά κέντρα όπως το Βρετανικό Μουσείο, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1451, από τον Πάπα Νικόλαο Ε’, και περιλαμβάνει περί τα 82.000 σπάνια χειρόγραφα, ορισμένα εκ των οποίων ανάγονται στον 2ο μ.Χ. αιώνα.  
     
   
     
  Το LinkedIn ξεπέρασε τους 300 εκατ. χρήστες  
   
  Τους 300.000.000 χρήστες σε περισσότερες από 200 χώρες ξεπέρασε το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, όπως ανακοινώθηκε. Το 67% των χρηστών του LinkedIn ζουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα με το φράγμα των 300 εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως, έσπασε και το φράγμα των 100 εκατομμυρίων χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το LinkedIn είναι ένας ιστοχώρος επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης. Τα εγγεγραμμένα μέλη του έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προσωπικό επαγγελματικό τους προφίλ, να συνδεθούν με άλλους χρήστες, να αναζητήσουν εργασία, αλλά και να δημιουργήσουν πελατολόγιο. Οι επισκέπτες του 21STREET.GR έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο LINKED IN μέσω της αρχικής σελίδας.  
     
   
     
  Η «ανθρώπινη» κίνηση του ρομπότ ASIMO  
   
  Εντυπωσιακά «ανθρώπινες» είναι πλέον οι κινήσεις του ρομπότ της Honda, ASIMO. Η νέα έκδοσή του μπορεί να τρέχει, να ανεβαίνει σκάλες, να κλωτσάει μπάλες, να χοροπηδάει κ.α. κάνοντας κινήσεις οι οποίες παραπέμπουν, όσον αφορά στη φυσικότητά τους, σε άνθρωπο και όχι σε ρομπότ. Σημειώνεται ότι το ρομπότ διαθέτει επίσης «ευέλικτα» δάχτυλα με ειδικούς αισθητήρες που του επιτρέπουν να κάνει πιο «ντελικάτες» εργασίες. Όπως αναφέρει το Mashable, η Honda, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα ASIMO το 1986, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επικοινωνιακές δυνατότητες του ρομπότ, το οποίο μπορεί να «καταλάβει» κάποιες προτάσεις.  
     
   
     
  Έξυπνο Σπίτι παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει  
   
  Ένα έξυπνο σπίτι κατασκευασμένο με επίκεντρο το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και με θετικό ισοζύγιο ενέργειας παρουσίασε η Honda. Αξιοποιώντας στο έπακρο πολλές πράσινες τεχνολογίες, το Honda Smart Home US θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτεί το ίδιο το σπίτι και το αυτοκίνητο των ενοίκων του, ενώ θα διοχετεύει το πλεόνασμα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Το σπίτι, με εμβαδόν 185 τ.μ., ανεγέρθηκε στο χώρο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, βασίζεται στα πρότυπα του Honda Smart Home System, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στην Ιαπωνία, και έχει ως άξονα το οικιακό σύστημα διαχείρισης ενέργειας (HEMS) της Honda. Ο «εγκέφαλος» του συστήματος βρίσκεται στο γκαράζ, απ’ όπου ελέγχεται και ρυθμίζεται η κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρο το σπίτι. Οι εμπνευστές του – απλού, αλλά καλαίσθητου – Honda Smart Home υποστηρίζουν ότι το σπίτι επιτυγχάνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 11 τόνους το χρόνο σε σχέση με ένα αντίστοιχο σπίτι παρόμοιου μεγέθους, ενώ καταναλώνει λιγότερη από τη μισή ενέργεια για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό.  
     
   
     
  Προβλήματα όρασης ενδέχεται να προκαλέσει η υπερβολική χρήση κινητών  
   
  Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η συνεχής χρήση των κινητών τηλεφώνων, η οποία αυξάνεται όλο και περισσότερο, ενισχύει τον κίνδυνο προσβολής από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν γίνεται μεγάλη χρήση και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι οι υπολογιστές, τα tablet pc, οι τηλεοράσεις κτλ. Ο κίνδυνος προκαλείται από το φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, το οποίο επηρεάζει τους οφθαλμούς ακόμη και στο πίσω μέρος τους. «Το φως αυτό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο και τοξικό για τα μάτια. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται τόσο από την έκθεση σ’ αυτό, όσο και από το γεγονός ότι τα μάτια των χρηστών δεν ανοιγοκλείνουν συχνά όταν κοιτούν αυτές τις συσκευές, τις οποίες μάλιστα κρατούν πολύ κοντά τους», είπε στο BBC ο οφθαλμίατρος Andy Hepworth. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή κυρίως στους νέους, καθώς σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων, οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών τσεκάρουν το κινητό τους 32 φορές τη μέρα. Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο περνούν περίπου επτά ώρες τη μέρα κοιτάζοντας μια οθόνη, ενώ όταν βρίσκονται μακριά από το κινητό τους το 50% από αυτούς αισθάνεται άγχος.  
     
   
     
  Pac-Man and the Ghostly Adventures  
   
  Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχία του Pac-Man και το γεγονός πως κατάφερε να γίνει μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και σύμβολο των ‘80s. Αυτή τη φορά, ο Pac-Man ξεφεύγει από το καθιερωμένο δισδιάστατο περιβάλλον που τον έχουμε συνηθίσει και ξεπηδά μέσα από την τηλεοπτική σειρά με τρισδιάστατη υπόσταση. Υπάρχουν φρουτάκια που μας επιτρέπουν να πετάμε φωτιές ή πάγο, ακόμα και να γινόμαστε άτρωτοι στα χτυπήματα των εχθρών, δίνοντάς μας πλεονέκτημα απέναντι στα διαφορετικά φαντασματάκια. Το νέο video game γυρνάει πίσω τον χρόνο, ενώ τα γραφικά του βασίζονται στην ωμόνυμη τηλεοπτική σειρά.  
     
   
     
  Κατοικήσιμη Γη για ακόμη 1,75 δισεκατομμύρια χρόνια  
   
  Σύμφωνα με μία έρευνα αστροβιολόγων του πανεπιστημίου East Anglia στo Ηνωμένο Βασίλειο, η Γη μπορεί να πάψει να είναι ο φιλόξενος μπλε πλανήτης που γνωρίζουμε σε 1,75 δισεκατομμύρια χρόνια. H εργασία τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Astrobiology στηρίζεται στην έννοια της «κατοικήσιμης ζώνης». Η κατοικήσιμη ζώνη είναι εκείνη η περιοχή γύρω από ένα άστρο στην οποία επικρατούν συνθήκες που επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Στο Ηλιακό μας Σύστημα η κατοικήσιμη ζώνη υπολογίζεται περίπου από τα 100 μέχρι και τα 450 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο, περιλαμβάνοντας την Αφροδίτη, τη Γη με τη Σελήνη, τον ¶ρη και κάποιους αστεροειδείς. Ένας πλανήτης που θα ήταν υποψήφιος για τη φιλοξενία μορφών ζωής θα πρέπει να έχει ανάλογη διάρκεια στην παρουσία του στην κατοικήσιμη ζώνη. Εάν όμως χρειαστούμε ποτέ εναλλακτική για την επιβίωσή μας, ο ¶ρης θα ήταν η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς θα παραμείνει κατοικήσιμος έως και το τέλος της ζωής του Ήλιου σε 6 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια.  
     
   
     
  Σε μουσείο ο πηγαίος κώδικας του MS-DOS  
   
  Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με το Computer History Museum, ώστε να καταστήσουν τον πηγαίο κώδικα των αρχικών εκδόσεων των MS-DOS και Word for Windows διαθέσιμο, για πρώτη φορά, για το ευρύ κοινό. Η «σταδιοδρομία» του MS-DOS ξεκίνησε το 1980 όταν η IBM προσέγγισε τη Microsoft για να συνεργαστούν στο πρόγραμμα με την ονομασία «Chess». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος η Microsoft παρείχε τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC στην IBM, ενώ στη συνέχεια της ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του PC-DOS που θα κάλυπτε τις ανάγκες της IBM και του MS-DOS που προοριζόταν για την κάλυψη των αναγκών των υπολοίπων κατασκευαστών προσωπικών υπολογιστών. Το Word for Windows, λανσαρίστηκε το 1989 και εντός τεσσάρων ετών κυριάρχησε στην αγορά επεξεργαστών εγγράφων. Ο Πρόεδρος του Computer History Museum, Len Shustek, δήλωσε ότι η προστασία ιστορικού πηγαίου κώδικα προγραμμάτων όπως τα δύο συγκεκριμένα, αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση της εξέλιξης του λογισμικού, «από τις αρχικές του ρίζες, μέχρι να γίνει κρίσιμο στοιχείο του πολιτισμού μας».  
     
   
     
  Διακοπή λειτουργίας για το Roaming  
   
  Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εφημερίδες σε Βρετανία και Γαλλία, από τον Δεκέμβριο του 2015 και μετά όλοι οι Ευρωπαίοι που μεταβαίνουν για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ θα μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν SMS και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου τους χωρίς να τρέμουν τη «λυπητερή» που θα τους περιμένει όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στην πραγματικότητα, δεν θα πληρώνουν ούτε λεπτό περισσότερο από ό,τι αν χρησιμοποιούσαν το κινητό στην πατρίδα τους. Για τους καταναλωτές τα νέα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Για τις εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας, από την άλλη πλευρά, τα νέα δεν είναι και πολύ χαρμόσυνα.  
   
   
   
  Η ιστορία της τηλεόρασης  
   
  Τον Απρίλιο του 1927 μεταδόθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο δελτίο ειδήσεων. Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951 με νόμο που προέβλεπε την λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966. Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam εισέρχεται στα τέλη της δεκαετίας του 70. Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV. Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet. Το 1997 η ΕΡΤ 2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ με ενημερωτικό κυρίως προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό κανάλι. Τo 1988, ξεκινά στην Αθήνα, η αναμετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών.  
   
   
   
  Μετάδοση ηλιακής ενέργειας στη Γη από δορυφόρους  
   
  Η ηλιακή ενέργεια θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα «κλειδιά» του ενεργειακού μέλλοντος του πλανήτη, ωστόσο έχει κάποια βασικά μειονεκτήματα, όπως η…νύχτα και η συννεφιά. Ωστόσο, τα «παραδοσιακά» αυτά προβλήματα επιδιώκει να επιλύσει ένας ερευνητής του US Naval Research Laboratory (NRL), ο οποίος αναπτύσσει ένα σύστημα που θα βρίσκεται σε τροχιά και θα μπορεί να συλλέγει και να μεταδίδει την ηλιακή ενέργεια στην Γη. Ο Δρ. Πολ Τζάφε, μηχανικός διαστημοπλοίων στο NRL έχει κατασκευάσει και δοκιμάσει μία μονάδα η οποία είναι σε θέση να κάνει ακριβώς αυτό: να συλλέγει και να εκπέμπει ηλιακή ενέργεια. Αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι η ιδέα ενός ολοκληρωμένου, σύνθετου συστήματος σε τροχιά, το οποίο θα στέλνει ηλιακή ενέργεια υπό τη μορφή ακτίνας στον πλανήτη μας είναι λίγο τρελή, επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να πεις αν είναι τρελή μέχρι να δοκιμάσεις στ’αλήθεια». Ο Τζάφε έχει κατασκευάσει δύο πρωτότυπα μίας μονάδας «σάντουϊτς». Και στις δύο περιπτώσεις, η μία πλευρά συλλέγει ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκού πάνελ, ηλεκτρονικά συστήματα στη μέση μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε ραδιοσυχνότητα και στη συνέχεια το διοχετεύουν σε κεραία στην άλλη πλευρά, από όπου εκπέμπεται μακριά.  
     
   
     
  Αυτόφωτοι δρόμοι που λάμπουν στο σκοτάδι  
     
  «Starpath» (αστρικό μονοπάτι) είναι το όνομα της τεχνολογίας η οποία «βρήκε το δρόμο της» στο πάρκο Christ Pieces στο Κέμπριτζ και μπορεί να διατηρεί έναν δρόμο φωτεινό ακόμη και τη νύχτα. Το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται απορροφά φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το εκπέμπει όταν δύσει ο ήλιος, δίνοντας στο μονοπάτι/ δρόμο το οποίο καλύπτει μία μπλε λάμψη. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Telegraph, η εν λόγω τεχνολογία ενδεχομένως κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις λάμπες οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στους δρόμους, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Την τεχνολογία έχει αναπτύξει η εταιρεία Pro-Teq Surfacing (Σάρεϊ), και περιλαμβάνει την διασπορά φωτεινών σωματιδίων σε ένα μονοπάτι και στη συνέχεια τη χρήση ειδικής προστατευτικής επικάλυψης για να διατηρούν τη λάμψη τους. Θεωρείται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρώματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ξεκάθαρο, αλλά και πιο ευχάριστο αισθητικά όσον αφορά στα διαφορετικά μονοπάτια.  
     
   
     
  Η μεγάλη γκάφα  
     
  Τα Windows 8 σχεδιάστηκαν ειδικά για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο «κόσμων», δηλαδή των desktop και laptop συστημάτων και των συσκευών με touchscreens, όπως τα tablets και τα smartphones. Το βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν το tiled interface, το οποίο ωστόσο επικρίθηκε από αρκετούς χρήστες που είχαν συνηθίσει στην πιο «παραδοσιακή» φιλοσοφία των λειτουργικών της εταιρείας. Οι χρήστες μαζικά γυρνούν την πλάτη στα Windows 8 και μόλις αγοράζουν νέο υπολογιστή τοποθετούν τα “7?. Παιδιά εκεί στην Microsoft, εσείς δεν βάζετε μυαλό με τίποτα, το 2000 γλιτώσατε την καταστροφή όταν φτιάξατε τα Mellenium, το 2007 γλιτώσατε την καταστροφή όταν φτιάξατε τα Vista. Τώρα με τα “8? θα είναι δύσκολο να μην καταστραφείτε. Θα σας το πούμε ξανά : Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LAPTOP-DESKTOP, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΘΟΝΩΝ ΑΦΗΣ! Το καταλάβατε;  
     
   
     
  FIFA 14  
     
  Στο επίσημο site της EA επιβεβαιώνεται η ύπαρξη της Εθνικής Ελλάδας στο παιχνίδι, του πρωταθλητή Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, ακόμα και της ΑΕΚ. Οπτικά και ηχητικά, η ατμόσφαιρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού είναι μοναδική. Τα στατιστικά των παικτών ανανεώνονται συνέχεια, στοιχείο που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει. To Fifa 14 κυκλοφορεί για PC, PS2, PS3, Xbox 360, Wii, PSP, PS Vita, 3DS καθώς και για PlayStation 4 και Xbox One.  
     
   
     
  Μονοθέσιο από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  
     
  Η Centaurus Racing Team είναι μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. Το μονοθέσιο σχεδιάζεται με βάση τους κανόνες του παγκόσμιου διαγωνισμού Formula Student, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες από όλο τον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, στην πόλη Βαράνο της Ιταλίας, η ομάδα κατέλαβε την 1η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση. Βασική επιτυχία των μελλοντικών μηχανικών αποτέλεσε το γεγονός πως το αυτοκίνητο, στην πρώτη του παρουσία, κατάφερε να περάσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους και να τερματίσει σε όλα τα αγωνίσματα χωρίς να εμφανίσει προβλήματα. Ο αγώνας αντοχής (22 χιλιόμετρα) αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για το «Χείρωνα», που κατάφερε ωστόσο να δικαιώσει την προσπάθεια της ομάδας τα τελευταία χρόνια.  
     
   
     
  Προτάσεις για λειτουργικό σύστημα  
     
  Τα WINDOWS XP χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η εταιρεία Microsoft για να τα «αποσύρει». Τα XP παραμένουν το κορυφαίο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές. Τα WINDOWS 7, είναι ένα βελτιωμένο και αξιόπιστο λειτουργικό σε σχέση με τα Vista και τα 8. Η καλύτερη λύση για λειτουργικό στο pc μας, είναι Windows XP για παλιούς υπολογιστές, και Windows 7 για καινούριους υπολογιστές.  
     
   
     
  Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου  
     
  Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαχειρίζεται τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Η Γραμμή αυτή, απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.).  
     
   
     
  Διακυβέρνηση με sms;  
     
  Αρκετές χώρες της βόρειας Ευρώπης, εξετάζουν το ενδεχόμενο οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις της κάθε κυβέρνησης, ψηφίζοντας με sms από το κινητό τους τηλέφωνο σε δημοσκοπήσεις για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το κράτος τους. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση, καθώς πάνω από το 80% των ενηλίκων πολιτών κάθε χώρας, έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο. Ένα αρνητικό του πειράματος αυτού, είναι πως η κάθε κυβέρνηση θα γνωρίζει τι ψηφίζει κάθε πολίτης καθώς όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί έχουν καταχωρημένα τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη.  
     
   
     
  Mario & Luigi: Dream Team  
     
  Mario και Luigi. Ποιος δεν ξέρει τους διάσημους Ιταλούς αδελφούς, σήμα κατατεθέν της Nintendo και πρωταγωνιστές σε μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών; Με πρώτη απόπειρα το Mario and Luigi: Superstar Saga για το Game Boy Advance και με τα Partners in Time, Bowser’s Inside Story για το DS, το Dream Team είναι το τέταρτο παιχνίδι της σειράς. H ιστορία του παιχνιδιού θέλει τους Mario, Luigi και Peach να δέχονται μία πρόσκληση για να επισκεφτούν το Piilo island, ένα νησί του οποίου οι κάτοικοι έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται τον κόσμο των ονείρων. Εκεί, τα αδέλφια μπλέκουν στις υποθέσεις των ιθαγενών του νησιού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της επιστροφής του Antasma, ενός πλάσματος που έχει αιχμαλωτίσει στο παρελθόν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ο τελευταίος συμμαχεί με τον αιώνιο εχθρό των αδελφών, τον Bowser, ο οποίος αποσκοπεί όπως πάντα στην απαγωγή της Peach.  
     
   
     
  ¶μεση αναζήτηση δημοσίων εγγράφων στην ΥπερΔι@ύγεια  
     
  Η διεύθυνση http://www.yperdiavgeia.gr, παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη τη δυνατότητα να ψάξει με ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια, στα περιεχόμενα όλων των δημοσίων εγγράφων που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Στη σελίδα θα βρείτε το σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι ανεξάρτητες Αρχές και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  
     
   
     
  Σύστημα που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και συλλέγει νερό  
     
  Σχεδιαστές από το Μεξικό υποστηρίζουν ότι έχουν τη λύση σε δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών: την ελλιπή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το σύστημα που σχεδίασαν συνδυάζει συλλέκτη ομβρίων υδάτων και φωτοβολταϊκά πάνελ. Το PhotoFlow είναι αρκετά απλό στην κατασκευή και στη λειτουργία του. Η βάση του είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή χωρητικότητας 400 λίτρων για τη συλλογή και την αποθήκευση του νερού της βροχής, ενώ πάνω της βρίσκονται τοποθετημένα σε οκτάγωνο και με κλίση 3 μοιρών τα πάνελ.  
     
   
     
  Κινητά τηλέφωνα κάτω απο 30 ευρώ!  
     
  Samsung E1182 Black τιμή:19,90 – Nokia 100 Black τιμή:27,90 – Doop 28 Black τιμή:29,90 – SAMSUNG E1190 τιμή:29,90.  
     
   
     
  Πιο γρήγορα από τη Γη περιστρέφεται ο πυρήνας της  
     
  Γεωλόγοι του πανεπιστημίου του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο λύνουν ένα αίνιγμα τριών αιώνων σχετικά με τη φορά περιστροφής του πυρήνα του πλανήτη μας. Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, βοηθούν στην εξήγηση της συμπεριφοράς του πυρήνα της Γης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ισχυρό μαγνητικό της πεδίο, το οποίο μας προστατεύει από την ακτινοβολία του διαστήματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πως το στέρεο κομμάτι του πυρήνα περιστρέφεται γρηγορότερα από το ρυθμό περιστροφής του πλανήτη και με φορά προς της ανατολή, ενώ ο εξωτερικός πυρήνας περιστρέφεται με αργότερο ρυθμό και με αντίθετη φορά. Στοιχεία από αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές ανασκαφές υποδεικνύουν επίσης πως σε βάθος χιλιάδων χρόνων η φορά περιστροφής του μαγνητικού πεδίου της Γης δεν είναι πάντα ίδια, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως άλλαξε μέσα στα τελευταία 3.000 χρόνια.  
     
   
     
  Sony Xperia Z : Η καλύτερη συσκευή που έχει κατασκευάσει ποτέ η Sony  
     
  Η νέα ναυαρχίδα της ιαπωνικής εταιρείας αποτελεί το απόσταγμα της τεχνογνωσίας της Sony. Εμφανισιακά είναι λιτή κι απέριττη. Το πλαίσιό της είναι κατασκευασμένο από πολυαμίδιο με ίνες γυαλιού, ενώ η πλάτη και η πρόσοψη προστατεύονται από ανθεκτικό γυαλί. Τα της αντοχής συμπληρώνει η πιστοποίηση IP57, που σημαίνει πως η συσκευή είναι ανθεκτική στη σκόνη αλλά και το νερό, στο οποίο μπορεί να παραμείνει για μισή ώρα σε βάθος μέχρι ένα μέτρο! Επόμενο highlight είναι η οθόνη. Στις 5 ίντσες και με ανάλυση 1.080p, προσφέρει pixel density στα 441ppi και είναι με διαφορά η πιο ευκρινής που έχουμε δει μέχρι τώρα. Προηγμένη είναι και η κάμερα της συσκευής που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά αισθητήρα τύπου Exmor RS στα 13MP. Αυτός προσφέρει δυνατότητες λήψης HDR φωτογραφίας αλλά και HDR βίντεο. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται χάρη στον τετραπύρηνο Snapdragon S4 Pro με τους τέσσερις πυρήνες Krait στο 1,5GHz, το υποσύστημα γραφικών Adreno 320 και 2GB RAM.  
     
   
     
  Η Microsoft εξαγοράζει την Nokia  
     
  Η Microsoft θα εξαγοράσει τη μονάδα κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Nokia έναντι 5,44 δις ευρώ, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική εταιρεία. Η κάποτε μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα επικεντρώσει πλέον τις δραστηριότητές της στον τομέα των υπηρεσιών και των δικτύων. Η φινλανδική εταιρεία Nokia έχει συνεταιριστεί εδώ και 2 χρόνια με τη Microsoft και ως περιβάλλον λειτουργίας στα κινητά της τηλέφωνα χρησιμοποιεί τα Windows. Ο επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ δήλωσε ότι η σχέση αυτή έφερε αξία και ανάπτυξη για τις δύο εταιρίες. “Τώρα, είναι καιρός να αξιοποιήσουμε αυτή την ορμή και να την επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο”, είπε ο Μπάλμερ, κάνοντας λόγο για μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους επενδυτές.  
     
   
     
  Sony Xperia Z1  
     
  Το επερχόμενο cameraphone της Sony θα ονομάζεται Xperia Z1. Θα παρουσιαστεί στις 4/9. Το Xperia Z1 διαθέτει κάμερα στα 20,7 megapixels, Xenon και LED φλας. Έρχεται με τον πανίσχυρο επεξεργαστή Snapdragon 800, οθόνη 5 ιντσών (1.080 x 1.920) και λειτουργικό Android 4.2.2.  
     
   
     
  Τεχνολογία τρισδιάστατων ολογραμμάτων  
     
  Η αμερικανική Provision Interactive Technologies φιλοδοξεί να κάνει το εν λόγω «όνειρο» πραγματικότητα, απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό μέσω της υπηρεσίας συγκέντρωσης χρηματοδότησης, Kickstarter. Στόχος είναι η ανάπτυξη πραγματικών, «life-size»τρισδιάστατων ολογραφικών οθονών. «Η τρισδιάστατη τεχνολογία αιχμής της Provision θα είναι ικανή να προβάλει ένα όρθιο ολόγραμμα ανθρωπίνου μεγέθους, το οποίο θα αιωρείται στο χώρο, μέχρι και σε απόσταση πέντε ποδών (περίπου 1,5 μέτρου) μπροστά από την οθόνη, χωρίς ενοχλητικά φαινόμενα όπως η καταπόνηση των ματιών ή η ανάγκη για ειδικά γυαλιά.  
     
   
     
  Κρήτη: Κατασκεύασαν αυτοκίνητο υδρογόνου  
     
  Αυτοκίνητο υδρογόνου, έτοιμο να βγει στην αγορά, κατασκεύασε ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός συνόρων! Κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού χρειάζεται ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται! Eίναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Το Eco Racer επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου. Ακόμη και αν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει!  
     
   
     
  CosmoONE: Συμμετοχή στο έργο “ΜΙΔΑΣ”  
     
  Στο έργο «ΜΙΔΑΣ» συμμετέχει η cosmoONE, για την εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών πληροφορικής στις διαδικασίες προμηθειών των Δημόσιων Πανεπιστημίων, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας και της διαφάνειας. Στο πλαίσιο του «ΜΙΔΑΣ», θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο εργαλείων και μεθόδων για τη χρήση ηλεκτρονικών προμηθειών από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, επιστημονικά τεκμηριωμένο και καταρτισμένο. Χάρη στο μεγάλο εύρος εφαρμογής, ο «ΜΙΔΑΣ» μπορεί να αξιοποιηθεί από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τον ευρύτερο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Το έργο αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη, όπως η μείωση των τιμών αγοράς για αγαθά και υπηρεσίες, η μείωση του διαχειριστικού κόστους, η συντόμευση του κύκλου προμηθειών, η αύξηση της χρησιμοποίησης εγκεκριμένων προμηθευτών, η διαφάνεια στις διαδικασίες και ο περιορισμός των αγορών εκτός συμβάσεων.  
     
   
     
  Κιρόμπο: Το πρώτο ρομπότ-αστροναύτης  
     
  Στην αποστολή του πρώτου ρομπότ- αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα προχωρήσει η Ιαπωνία. Το όνομα του ρομπότ είναι Κιρόμπο και έχει ύψος μόλις 33 εκατοστά. Η ενσωματωμένη κάμερα που διαθέτει του επιτρέπει να αναγνωρίσει πρόσωπα, ενώ παράλληλα, χάρη στο λογισμικό του, μπορεί να συνδιαλέγεται με ανθρώπους.  
     
   
     
  Ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα αναγνωρίζουν ανθρώπινα συναισθήματα  
     
  Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να “αντιληφθεί” το άγχος, τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου, ενώ υπάρχει ακόμη και φωτογραφική μηχανή που “αρνείται” να φωτογραφίσει, αν ο φωτογραφιζόμενος δεν χαμογελάσει. Η συναισθηματική υπολογιστική αποτελεί αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του έργου “Σθένος”, με εταίρους το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών υπολογιστών, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά και βιολογικά σήματα και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, χρησιμοποιώντας κυρίως συνθετική οπτικοακουστική πληροφορία.  
     
   
     
  Ηλεκτρικό λεωφορείο «φορτίζει» σε 15 δευτερόλεπτα  
     
  Μία καινοτομία που αναμένεται να αποτελέσει «σταθμό» στην ιστορία των Μέσων Μεταφοράς παρουσίασε η ελβετική εταιρεία ΑΒΒ. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρικό λεωφορείο που «φορτίζεται» μέσα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα. Το λεωφορείο μπορεί να μεταφέρει 135 επιβάτες. Η μερική φόρτιση γίνεται με τη χρήση ενός βραχίονα, ο οποίος κινείται με λέιζερ. Οι μπαταρίες του λεωφορείου τροφοδοτούνται με 400kW σε κάθε στάση, την ώρα που αποβιβάζονται και επιβιβάζονται οι επιβάτες. Όπως τονίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, «χρησιμοποιείται ένα νέο σύστημα ηλεκτρικής ώθησης, μέσω του οποίου η ενέργεια που παράγεται από το σύστημα πέδησης αποθηκεύεται στις μπαταρίες του οχήματος».  
     
   
     
  Επιλογή slow motion από το YouTube  
     
  Η εφαρμογή slow motion δημιουργήθηκε από το ίδιο το YouTube και προσφέρεται δωρεάν στους εγγεγραμμένους χρήστες του, που «ανεβάζουν» διαδικτυακά οπτικοακουστικό υλικό.  
     
   
     
  Για «φορολογικά τεχνάσματα» κατηγορεί την Apple το Κογκρέσο  
     
  Το Κογκρέσο κατηγόρησε την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Apple για αποφυγή πληρωμής φόρων σε όλο τον κόσμο, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times η Apple χρησιμοποίησε «παράθυρα» της νομοθεσίας και θυγατρικές εταιρείες στην Ιρλανδία που δεν είναι καταγεγραμμένες ως φορολογικοί κάτοικοι σε καμία χώρα. «Η Apple αναζητούσε το ¶γιο Δισκοπότηρο της φοροαποφυγής. Δημιούργησε offshore εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά», δήλωσε ο Γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος. Η έκθεση της Γερουσίας αναφέρει ότι με τη χρήση «παραθύρων» της νομοθεσίας για τη φορολογία των κερδών της διεθνώς, η Apple εξοικονόμησε την τελευταία 4ετία τον φόρο που θα πλήρωνε στην Αμερική για κέρδη 44 δισ. δολαρίων, τα οποία θα θεωρούνταν διαφορετικά «φορολογητέο offshore εισόδημα». Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις πως η Apple έκανε κάτι παράνομο στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία της. «Πρόκειται για τον ορισμό ενός φορολογικού “παραθύρου”, που τεχνικά μπορεί να είναι συμβατό με το νόμο, αλλά παραβιάζει το πνεύμα του», δήλωσε ο κ. Λιβάιν. Στην κατάθεση που έχει ετοιμάσει για την ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας, η Apple αρνείται ότι χρησιμοποίησε «φορολογικά τεχνάσματα» για να μειώσει τις πληρωμές φόρων και υποστηρίζει ότι είναι η εταιρεία με τις υψηλότερες πληρωμές εταιρικών φόρων στις ΗΠΑ.  
     
   
     
  20 χρόνια World Wide Web  
     
  Στα τέλη Απριλίου του 1993, η ομάδα CERN (που τώρα ασχολείται με τον γνωστό βομβαρδισμό πρωτονίων) παρέδωσε στο public domain το World Wide Web. Ήταν η ιστορική αυτή ημέρα που ο καθένας από εμάς μπορούσε να γευτεί και να διαμορφώσει ελεύθερα το Internet. Αν δεν έπαιρνε αυτήν την απόφαση τότε το CERN και ο δημιουργός του Internet, o Sir Tim Berners-Lee, σκεφτείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα. Για να γιορτάσει αυτήν την ημέρα, το CERN δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο website της Ιστορίας στο αυθεντικό url του. Στην ιστοσελίδα info.CERN.ch θα βρείτε ιστορικό αρχείο με όλους τους σταθμούς στην έρευνα και τις επιστημονικές πρωτοπορίες που οδήγησαν στη δημιουργία του Internet.  
     
   
     
  Τρισδιάστατη εκτύπωση: Η νέα βιομηχανική επανάσταση  
     
  Η εκτύπωση κάθε είδους τρισδιάστατων αντικειμένων, θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα βιομηχανική επανάσταση, μεταμορφώνοντας τον κόσμο, όπως έκαναν στον 19ο αιώνα η ατμομηχανή και ο τηλέγραφος, και στον 20ο αιώνα το διαδίκτυο. Η δυνατότητα ενός εκτυπωτή να «τυπώνει» με ένα απλό «κλικ» όχι μόνο χαρτιά, αλλά οποιοδήποτε αντικείμενο, από ένα σοκολατάκι έως μια ολόκληρη… σεληνιακή βάση, δεν αποτελεί πια επιστημονική φαντασία. Το πρώτο βήμα για την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ο σχεδιασμός του προς εκτύπωση αντικειμένου στην οθόνη ενός υπολογιστή, με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού. Ο σχεδιασμός μπορεί να γίνει είτε εκ του μηδενός με τη φαντασία, είτε «σκανάροντας» κάποιο πραγματικό αντικείμενο που ήδη υπάρχει. Το ψηφιακό σχέδιο στέλνεται από τον υπολογιστή στον εκτυπωτή και αυτός το αναπαράγει σε τρεις διαστάσεις, «τυπώνοντας» διαδοχικά στρώματα του όποιου υλικού πρέπει να χρησιμοποιηθεί (πλαστικού, μετάλλου, άνθρακα, σοκολάτας κ.α.). Το εκτυπωμένο αντικείμενο μπορεί να έχει διαφορετικούς βαθμούς σκληρότητας ή ευκαμψίας, ανάλογα με τις αρχικές τεχνικές προδιαγραφές που έχουν εισαχθεί κατά τον σχεδιασμό του στον υπολογιστή. Μπορεί ακόμα να περιέχει κινητά μέρη και να μην είναι μην είναι απλώς μονοκόμματο. Οι πρώτοι ατομικοί 3D εκτυπωτές κοστίζουν γύρω στα 2.000 δολάρια, αλλά όπως συνέβη και με τους υπολογιστές και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, η τιμή τους αναμένεται να πέσει, όσο η τεχνολογία ωριμάζει και η ζήτηση αυξάνει.  
     
   
     
  Η NASA έστειλε τρία “έξυπνα” κινητά στο διάστημα  
     
  Τα τρία κινητά- δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά σε απόσταση 241 χιλιομέτρων από τη Γη και έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν τον πλανήτη από το διάστημα. Όπως γνωστοποίησε η NASA, πρόκειται για τρία μοντέλα HTC Nexus One. Ο σκοπός της διαστημικής εκτόξευσης των τριών «έξυπνων» κινητών είναι επιστημονικός, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Στόχος του σχετικού προγράμματος είναι η δημιουργία δορυφόρων με κόστος μικρότερο των 10.000 δολαρίων. Η NASA επιθυμεί να δοκιμάσει εάν τα κινητά τηλέφωνα μπορούν -σε συνθήκες διαστήματος- να λειτουργήσουν ως «εγκέφαλοι» των νέων οικονομικών δορυφόρων.  
     
   
     
  Καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο Internet  
     
  Ο INHOPE, ο Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου, δημοσίευσε τα στατιστικά του στοιχεία για το 2012. Στον Σύνδεσμο ανήκουν 37 Ανοικτές Γραμμές σε 43 χώρες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον INHOPE να οικοδομήσει μια παγκόσμια εικόνα της κατανομής του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) και να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Το 2012 επιτεύχθηκε εντυπωσιακή πρόοδος στον χρόνο που απαιτείται για να αφαιρεθούν εικόνες και βίντεο σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών στο Διαδίκτυο. Ενώ στο παρελθόν αποδείξεις αυτών των φρικιαστικών εγκλημάτων μπορεί να παρέμειναν στο Διαδίκτυο για πολλούς μήνες και μερικές φορές για χρόνια. Το 2012, ο INHOPE επεξεργάστηκε 1,059,758 καταγγελίες με 150 αναλυτές ανά τον κόσμο, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο 1,3 δις χρήστες του Διαδικτύου. Από τις καταγγελίες αυτές, το 40% προήλθε από την Ε.Ε., το 42% από τις ΗΠΑ και το 18% από τον υπόλοιπο κόσμο. Ευρωπαϊκή πρωτιά στην προέλευση αυτού του παράνομου περιεχομένου κατείχε η Ολλανδία (62%) και ακολουθεί η Ρωσία με 23%, ενώ στην Ασία τη θέση αυτή την κατείχε το Βιετνάμ (24%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων ήταν νεαρά κορίτσια (75%). Μικρότερο ποσοστό (13%) ανήκε σε νεαρά αγόρια, ενώ το 13% των δραστηριοτήτων αυτών ήταν θύματα και από τα δύο φύλα (12%).  
     
   
     
  Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Internet  
     
  Παρά την ταχύτατη ανάπτυξη του διαδικτύου, των υποδομών διασύνδεσης, των υπηρεσιών και την υποχώρηση του κόστους των τερματικών συσκευών –όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablets, μόλις ένα στους τρεις ανθρώπους έχει σήμερα πρόσβαση στο Internet. Στην Ευρώπη έξι στου δέκα κατοίκους έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ ουραγός και σε αυτόν τον τομέα είναι η Αφρική με 16%.  
     
   
     
  Πως ξεκίνησε η Google  
     
  H Google είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η λειτουργία της ξεκίνησε στης 27 Σεπτεμβρίου του 1998. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. Η Google ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996 για μια μηχανή αναζήτησης. Η λέξη “Google” προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης Googol, η οποία εκφράζει μαθηματικό όρο (τον οποίο εισήγαγε ο Milton Sirotta) και σημαίνει το «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.  
     
   
     
  Windows Live Messenger – Skype  
     
  Τέλος εποχής για το msn, αφού και επίσημα πλέον η Microsoft μεταφέρει όλους τους χρήστες της υπηρεσίας στο Skype. Τελευταία ημέρα λειτουργίας του Messenger είχε οριστεί η 8η Απριλίου, όμως η διαδικασία μεταφοράς των χρηστών ίσως να απαιτήσει περισσότερο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Η εφαρμογή ξεκίνησε την πορεία της το 1999 με την ονομασία MSN Messenger, ενώ το 2006 μετονομάστηκε σε Windows Live Messenger. Σε μία εποχή που υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, πόσο μάλλον δωρεάν κλήσεων μέσω Internet, το Messenger κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών και να προσφέρει πληθώρα νέων λειτουργιών, αναβαθμίζοντας τον τρόπο που είχαμε μάθει να επικοινωνούμε.  
     
   
     
  Κινητά τηλέφωνα  
     
  1) Το πρώτο κινητό λεγόταν DynaTAC, με δημιουργό τον Marty Cooper και είχε μπαταρία διάρκειας 35 λεπτών. Ζύγιζε ένα κιλό. 2) Το πρώτο smartphone ήταν το simon της ΙΒΜ, λανσαρίστηκε το 1993. 3) Το πρώτο κινητό με κάμερα φτιάχτηκε από τον Γάλλο επιστήμονα Philippe Kahn το 1997. 4) Το 2002 μετά από μελέτες, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως όταν μιλάμε στο κινητό τα αντανακλαστικά μας είναι 3 φορές πιο αργά από όταν οδηγούμε μεθυσμένοι. Και έτσι η οδήγηση μιλώντας στο κινητό απαγορεύτηκε. 5) Μέχρι το 1992 δεν υπήρχαν sms. Οι χρήστες που στέλνουν τα περισσότερα sms είναι μεταξύ 12-15 ετών. 6) Η πιο συχνή χρήση του κινητού είναι για να τσεκάρουμε την ώρα.  
     
   
     
  “God of War: Ascension”  
     
  H τέταρτη εμφάνιση του μυθολογικού χαρακτήρα «Kratos» έφτασε. Η σειρά «God of War», από την πρώτη εμφάνισή της το 2005 στο PlayStation 2 έως και την τελευταία «God of War 3», εισάγει τον παίκτη σε μια φανταστική ιστορία, με κεντρικό χαρακτήρα την τραγική φιγούρα του «Kratos», ενός Σπαρτιάτη που περνά από «σαράντα κύματα» και πολλές πτυχές στην εξέλιξη της ζωής του. Το God of War: Ascension κυκλοφορεί πλήρως μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά.  
     
   
     
  Ένα δισεκατομμύριο αποκλειστικοί επισκέπτες για το YouTube  
     
  Η ιστοσελίδα προβολής βίντεο YouTube, ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τον αριθμό του 1 δισεκατομμυρίου αποκλειστικών χρηστών οι οποίοι την επισκέπτονται. Σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους του διαδικτύου επισκέπτονται το YouTube. Το site YouTube, ανήκει στην Google.  
     
   
     
  Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα;  
     
  Κοιτάζοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους. Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά. Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να… μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτολόγιο. Τελικά το… μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν. Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα…  
     
   
     
  Wii mini  
     
  Το Wii mini είναι ο μικρός αδερφός της γνωστής παιχνιδοκονσόλας της Nintendo. Πρόκειται για μία ανανεωμένη έκδοση, που εκτός από το μικρότερο μέγεθος, έχει τη δυνατότητα να «τρέξει» τους περισσότερους από 1.200 τίτλους παιχνιδιών του κλασσικού Wii, προσφέροντας πολλές ώρες διασκέδασης στους χρήστες του. Η νέα κονσόλα έρχεται σε μαύρο χρώμα με κόκκινο περίγραμμα, ένα κόκκινο χειριστήριο, ένα κόκκινο nunchuck, ενώ θα μπορεί να συνδεθεί με όλα τα ασύρματα περιφερειακά του Wii.  
     
   
     
  Υπολογιστής επιτρέπει στους χρήστες να αγγίξουν το ψηφιακό περιεχόμενό του  
     
  Ένας «διάφανος» υπολογιστής, που επιτρέπει στους χρήστες του να βάλουν το χέρι τους και να… αγγίξουν το ψηφιακό του περιεχόμενο, αποκαλύφθηκε στο συνέδριο Technology Education Design (TED) στο Λος ‘Αντζελες. Το σύστημα αποτελείται από μια διάφανη LED οθόνη με ενσωματωμένες κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος, αλλά και των ματιών του χρήστη. Με τον τρόπο αυτό, ο υπολογιστής επιτρέπει στον χρήστη να κινηθεί και να λειτουργήσει μέσα σε έναν τρισδιάστατο ψηφιακό «κόσμο».  
     
   
     
  Το σπίτι του μέλλοντος είναι εδώ  
     
  Ένα διαμέρισμα έχει μετατραπεί σε οθόνη και μάλιστα online. Πρόκειται για ένα διαδραστικό σπίτι που σχεδίασε και υλοποιεί ήδη η αρχιτεκτονική εταιρεία «Think Big Factory» στην Ευρώπη και το οποίο συνιστά μια πρόγευση των χώρων όπου στο μέλλον μπορεί να μένουν οι άνθρωποι. Οι τοίχοι, τα πατώματα και όλες οι επιφάνειες μετατρέπονται σε οθόνες αφής. Δίνονται πληροφορίες για το τι λείπει από τις ντουλάπες και το ψυγείο. Το υλικό μέρος (hardware) του σπιτιού-συστήματος είναι ήδη πλήρως έτοιμο, ενώ το λογισμικό (software) σε ποσοστό 40%.  
     
   
     
  «Έξυπνο» ρολόι από τη Samsung  
     
  Φέτος θα είναι η χρονιά των «έξυπνων» ρολογιών, με το Pebble να έχει ήδη κυκλοφορήσει και την Sony να ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις. Το νέο ρολόι της Samsung θα είναι μέλος της οικογένειας Galaxy και θα ονομάζεται Samsung Galaxy Altius. Θα διαθέτει οθόνη αφής με ανάλυση 500 x 500 και το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, AltiusOS beta2. Πρόκειται για μία συσκευή που θα συνδέεται με το smartphone ή το tablet σας και θα σας ειδοποιεί κάθε φορά που έχετε μία εισερχόμενη κλήση ή κάποιο μήνυμα.  
     
   
     
  Η πρώτη έκδοση του Photoshop  
     
  Η πρώτη έκδοση 1.01 του γνωστού σε όλους μας Photoshop, κυκλοφόρησε το 1990, από την Adobe Systems Inc. Η εταιρεία έχει διαμοιράσει τον κώδικα της εφαρμογής στο μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών. Για να πειραματιστείτε με τον κώδικα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου ιστορίας των υπολογιστών, όμως θα πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους που αναφέρουν πως απαγορεύεται η εμπορική χρήση του. http://www.computerhistory.org/atchm/adobe-photoshop-source-code/  
     
   
     
  Ένας «ρομποτικός» κόσμος στα σχολεία της Κρήτης  
     
  Τον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας, όχι μέσα από τη «βαρετή» θεωρία, αλλά στην… πράξη, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Κρήτης. Οι μικροί μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα «μυστικά» της τεχνολογίας και παράλληλα να κατασκευάσουν τα δικά τους ρομπότ, στο πλαίσιο του 5ου Διαγωνισμού Ρομποτικής. Πρόκειται για ένα καινούριο πρόγραμμα με στόχο την ψυχαγωγία αλλά και τη δημιουργική μάθηση σε εκπαιδευτικούς τομείς που το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει.  
     
   
     
  NASA Curiosity: Η πρώτη εκσκαφή στον ¶ρη  
     
  Η πρώτη εκσκαφή στον ¶ρη είναι γεγονός, προσφέροντας ένα ακόμη βήμα προς την ανακάλυψη νερού στο παρελθόν του πλανήτη. Η προσπάθεια των επιστημόνων της NASA, όπως και του Curiosity, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όπως δήλωσε η Louise Jandura, επικεφαλής μηχανικός στο σύστημα δειγμάτων του Curiosity, το να σχεδιάζεις ένα τρυπάνι που προορίζεται για εκσκαφή στον ¶ρη, απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασίες και διάφορους ελέγχους, καθώς δεν γνωρίζεις τι είδους βράχο θα αντιμετωπίσει. Για την ιστορία, το Curiosity της NASA, κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέφτασε στην επιφάνεια του ¶ρη τον Αύγουστο του 2012, διανύοντας ένα ταξίδι 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με αποστολή την έρευνα για ενδείξεις ύπαρξης περιβάλλοντος στο παρελθόν, ικανού να υποστηρίξει ζωή.  
     
   
     
  Google Earth Tour Guide  
     
  Έφτασε τις 100.000 τοποθεσίες το Google Earth Tour Guide. Πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα να δείτε και να γνωρίσετε καλύτερα, πολλά μέρη του πλανήτη μας. Η Google παρουσιάζει την δυνατότητα για τρισδιάστατη εναέρια πλοήγηση στις περιοχές αυτές. Πρόκειται για μικρά animated βίντεο-κλιπ, που σας ξεναγούν σε αυτές τις περιοχές, ενώ στο τέλος κάθε παρουσίασης, σας παρουσιάζει μία συλλογή από πανοραμικές εικόνες του Panorimio, με στόχο την λεπτομερέστερη απόδοση των ιδιομορφιών της εκάστοτε περιοχής.  
     
   
     
  Atari, Πώληση μετά από 4 δεκαετίες  
     
  Η Atari ιδρύθηκε από τον Nolan Βushnell το 1972, στη συνέχεια πωλήθηκε στην εταιρία παιχνιδιών Hasbro το 1998. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια της εταιρείας. Στα πλάνα της εταιρίας, μετά την πτώχευση, είναι να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της (λογότυπο, παιχνίδια κτλ). Τα πιό γνωστά της παιχνίδια: Super Breakout, Pac-Man, Centipede, Space Invaders, Defender. Τα παιχνίδια αυτά ξυπνάνε παιδικές αναμνήσεις σε εκατομμύρια χρήστες παιχνιδοκονσόλας.  
     
   
     
  Δορυφόρος με ελληνική σφραγίδα στη NASA  
     
  Δεν πρόκειται για χολιγουντιανή ταινία, αλλά για μια πολλά υποσχόμενη ομάδα που εργάζεται σε αμερικανικό έδαφος υπό ελληνική «σημαία». Δέκα Έλληνες επιστήμονες έως 25 χρόνων, με εξειδίκευση σε ρομποτική, ηλεκτρονικά, software και επικοινωνία, συνέστησαν τη διεπιστημονική ομάδα που ετοιμάζει την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει ελληνική σφραγίδα, αφού προήλθε από ομογενείς. Ο μικροδορυφόρος, ονόματι Λ-sat, από το ελληνικό γράμμα Λ που συναντάται στη λέξη Ελλάς, Ηλιος, Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»), θα έχει δύο στόχους κατά την παραμονή του στο Διάστημα. Αρχικά, θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ελληνικών εμπορικών πλοίων. Ο δεύτερος σκοπός του δορυφόρου είναι ακαδημαϊκός και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.  
     
   
     
  Roboy: Ρομπότ οικιακός βοηθός  
     
  Μια ομάδα ελβετών επιστημόνων του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εταιρείες και ινστιτούτα σχεδιάζουν μέσα στο έτος να κατασκευάσουν το πρώτο στην ιστορία της ανθρωπότητας ανθρωποειδές ρομπότ. Το ύψος του ρομπότ θα είναι 1,2 μέτρα. Στην παρούσα φάση αποτελείται από σκελετό και συνθετικούς μύες, ενώ σχεδιάζεται να καλυφθεί και με ελαστικό δέρμα. Επίσης, ο Roboy θα μπορεί να αναγνωρίζει ανθρώπινα πρόσωπα και θα μπορεί να προσφέρει ο,τι του ζητηθεί, μιας και θα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη. Τα έξοδα κατασκευής ακόμη και του πρωτοτύπου είναι προς το παρόν εξαιρετικά υψηλά.  
     
   
     
  Κέντρο καταπολέμησης του εγκλήματος στο διαδίκτυο  
     
  ¶ρχισε επισήμως από το νέο έτος η λειτουργία του Κέντρου καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (Εuropean Cybercrime Centre – EC3). Σύμφωνα με τη Europol, το EC3 αποτελεί το κέντρο συντονισμού της ΕΕ στην καταπολέμηση των ραγδαία αυξανόμενων φαινομένων παραβατικότητας στο ίντερνετ. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σκοπεύουν να υποστηρίξουν το EC3, για την δημιουργία των άμεσων και των αναλυτικών δυνατοτήτων στην διερεύνηση των “ψηφιακών εγκλημάτων” και για την συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους τους.  
     
   
     
  Έλεγχος των επισκέψεων από το YouTube  
     
  Με σκοπό να διατηρήσει την αξιοπιστία του, το Youtube, δημιούργησε το DailyDot το οποίο μπορεί και ελέγχει αν τα views που παρουσιάζουν τα βίντεο που δημοσιοποιούνται στην σελίδα κάθε χρήστη είναι σωστά αφού ύστερα από έλεγχο που έκανε σε πολλά κανάλια ανάμεσα στα οποία είναι και αυτά των Sony BMG και Universal, εντοπίστηκαν παράνομες τακτικές (όπως η χρήση «Bots», που είναι προγραμματισμένα να επισκέπτονται συνεχώς κάποια βίντεο) με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των views στα βίντεο τους. Η ιστοσελίδα διέγραψε ψεύτικες επισκέψεις από πολλά βίντεο.  
     
   
     
  Ευχαριστούμε για όλα, PS2  
   
  Σταματάει η παραγωγή της πιο επιτυχημένης παιχνιδοκοσνόλας όλων των εποχών. Η Sony σταματά τη διάθεση του στην Ιαπωνία και τις υπόλοιπες χώρες μετά από 13 χρόνια παρουσίας στα σπίτια εκατομμυρίων μικρών και μεγάλων. Οι πωλήσεις του κατάφεραν να ξεπεράσουν τις 150 εκατομμύρια συσκευές, με την πρώτη εμφάνιση του να γίνεται στην Ιαπωνία στις 4 Μαρτίου του 2000. Με αυτές τις επιδώσεις, το Playstation 2 κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και την τεράστια επιτυχία του πρώτου μοντέλου, που επίσης είχε στιγματίσει μία ολόκληρη γενιά.  
   
   
   
  Επικίνδυνη η παρατεταμένη χρήση ακουστικών  
   
  Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν έχει ένα ηχείο, σε υψηλή ένταση, διαρκώς στο αυτί του. Η ένταση του ήχου θα πρέπει να ρυθμίζεται το πολύ στο 50-60% του μεγίστου, σύμφωνα με τη Sharon Curhan, που ανακάλυψε πως ένας στους πέντε έφηβους υποφέρουν από κάποιου είδους ακουστική δυσλειτουργία. Το χρονικό διάστημα που μπορούμε να απολαμβάνουμε την μουσική μας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4 ώρες.  
     
   
     
  H ιστορία πίσω από το wallpaper των Windows XP  
   
  Ίσως πολλοί να έχουν αναρωτηθεί τι ακριβώς απεικονίζει. Μπορεί και κάποιοι να έχουν υποθέσει πως δεν πρόκειται για φωτογραφία, αλλά για virtual απεικόνιση ενός ιδανικού τοπίου. Αντίθετα με ό, τι μπορεί να φαντασθούμε, πρόκειται για φωτογραφική λήψη και όχι για ένα image που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1996 στην περιοχή Sonoma της California από τον Αμερικανό φωτογράφο Charles O?Rear.  
     
   
     
  Sony Walkman 1978-1980  
   
  Ο Ιάπωνας μηχανικός της Sony Ναμπουτόσι Κιχάρα δημιούργησε το walkman το 1978 για να ακούει την αγαπημένη του μουσική στα του ταξίδια του. Το 1980 βγήκε στην κυκλοφορία σε αρκετές χώρες η συσκευή που ουσιαστικά άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το walkman θεωρήθηκε στην αρχή της κυκλοφορίας του εμπορική αποτυχία από τα στελέχη της Sony, καθώς το πρώτο μήνα που βγήκε στην αγορά κατάφερε με το ζόρι να πουλήσει 5.000 κομμάτια. Η συνέχεια βέβαια έμελλε να είναι διαφορετική και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Την δεκαετία του 80, διάφορες εταιρείες δημιούργησαν συσκευές τύπου Sony. Το mp3 player είναι ο διάδοχος του walkman.  
     
   
     
  Η Ευρώπη λέει όχι στον έλεγχο του Internet  
   
  Οι Ευρωπαίοι είναι αντίθετοι με προτάσεις που έχουν κάνει οι Ρώσοι, για μεγαλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση των χρηστών στο Ιnternet. Μάλιστα, στη στάση τους αυτή έχουν και σύμμαχο τις ΗΠΑ. Στο μπλοκ ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ άλλων και η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία. Επιπλέον, έχει τεθεί και ζήτημα φορολόγησης εταιρειών όπως η Google η Microsoft και η Yahoo. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέτρα σαν αυτά που προτείνει η Μόσχα, θα είναι περιορισμός στην ελευθερία του λόγου και του εμπορίου.  
     
   
     
  Εξοικονόμηση χρημάτων από το ρεύμα  
   
  Όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο κλείνουμε το φως. Ανάβουμε το θερμοσίφωνα μόνο για 30 με 40 λεπτά. Δεν ανοίγουμε διαρκώς και για πολλή ώρα την πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη. Αξιοποιούμε όσο το δυνατόν τον φωτισμό της ημέρας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ οικονομικές και αποδοτικές. Κλείνουμε τον υπολογιστή μας όταν δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε για αρκετή ώρα. Προτιμάμε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Όταν πρόκειται να φύγουμε απο το σπίτι για κάποιες μέρες, βγάζουμε όλες τις πρίζες (εκτός ψυγείου) από το ρεύμα. Συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά πρέπει να είναι εκτός ρεύματος.  
     
   
     
  Free YouTube to MP3 Converter  
   
  Το Free YouTube to MP3 Converter είναι το ιδανικό εργαλείο για τους χρήστες που θέλουν να αποκτήσουν τον ήχο από τα βίντεο που περιλαμβάνονται στη σελίδα You Τube. Η λειτουργία που πραγματοποιεί αυτό πρόγραμμα είναι η μετατροπή των περιεχόμενων στο YouTube (τα οποία είναι κωδικοποιημένα σε FLV μορφότυπο), σε αρχεία MP3. Εισάγετε την διεύθυνση του βίντεο και πατήστε πάνω στο «λήψη». Σε λίγα λεπτά το ηχητικό περιεχόμενο θα έχει αποθηκευθεί στον υπολογιστή, στο φάκελο μουσική. Κατέβασε το πρόγραμμα στη διεύθυνση http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/free-youtube-to-mp3-converter.htm  
   
   
   
  Κυρίαρχος της αγοράς κινητών τηλεφώνων η Samsung  
   
  H μεγαλύτερη εταιρία σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, είναι η Samsung διατηρώντας ποσοστό 23,7% στη συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με έρευνα της IDC. Δεύτερη σε πωλήσεις, με ποσοστό 18,7%, παραμένει η φιλανδική Nokia, η οποία διατηρούσε τα πρωτεία στα κινητά τηλέφωνα για 14 συναπτά έτη, προτού την «εκθρονίσει» φέτος η Samsung. Τρίτη στη σχετική κατάταξη ήταν η Apple. Η αμερικανική εταιρεία διατηρεί ποσοστό 6,1% στην αγορά κινητών τηλεφώνων ενώ την ακολουθεί με 3,1% η κορεάτικη LG.  
     
   
     
  Mp3 Knife 3.4  
   
  Το Mp3 Knife είναι ένα απλό εργαλείο για να ”κόψετε” τα mp3 αρχεία σας. Τα εξαγόμενα αρχεία θα αποθηκεύονται μόνο σε μορφή mp3. Αυτή είναι η απλούστερη και ταχύτερη εφαρμογή στην κατηγορία του, η οποία έχει την ικανότητα να εξάγει μεγάλα mp3 κλιπ σε δευτερόλεπτα. Έτσι απλά σε μόνο τρία βήματα μπορείτε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή “επιλογή αρχής” – “Επιλογή τέλους” και “Αποθήκευση”.  
     
   
     
  Ιος που παριστάνει την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος  
   
  Εμφανίζεται ένα κακόβουλο λογισμικό στην οθόνη του υπολογιστή και τον μπλοκάρει. Λέει ότι προέρχεται από την δίωξη ηλεκτρον.εγκλήματος και ζητάει 100 ευρώ με paysafecart σαν πρόστιμο επειδή άνοιξες απαγορευμένα από τον νόμο site. Το κακό είναι οτι δεν μπορεί να ξεμπλοκάρει ο υπολογιστής. Θα πρέπει να κλείσετε τον υπολογιστή απο το κεντρικό κουμπί. Όταν ανοίξει εμφανίζεται μαύρη οθόνη κ επιλέγετε “ασφαλή κατάσταση λειτουργίας”. Ανοίγει παραμορφωμένη οθόνη και πατάτε Έναρξη – βοηθήματα – εργαλεία συστήματος – Επαναφορά. Έτσι θα επαναφέρετε το pc σε προηγούμενη ημερομήνια κ χωρίς τον ιο.  
     
   
     
  Ασύρματο δίκτυο Internet και ακτινοβολία  
     
  Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή, όμως το ασύρματο router, είναι αρκετά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η παρακάτω μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο – ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Μην ξεχνάτε λοιπόν να κλείνετε το router όταν δεν είστε στο internet. Tοποθετήστε το ασύρματο router όσο γίνεται πιο μακριά. Η καλύτερη λύση είναι να το αντικαταστήσετε με ενσύρματο router.  
   
   
     
  Bluetooth & Handsfree για ασφάλεια  
     
  Χρησιμοποιούμε hands free ή bluetooth. Το bluetooth αποτελεί πομποδέκτη επικοινωνίας με το κινητό και εκπέμπει μικρή μεν, αλλά συνεχή ένταση ακτινοβολίας. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε απλό bluetooth, που τοποθετείται απευθείας στο αυτί, αλλά bluetooth με μικρό καλώδιο. Τα handsfree είναι μια ακόμα καλύτερη λύση καθώς μας απομακρύνουν απ το κινητό και η ακτινοβολία περιορίζεται λόγω καλωδίου.  
     
   
     
  Oθόνες υπολογιστή και ασφάλεια για τα μάτια μας  
     
  Η οθόνη του υπολογιστή μας (σταθερός ή laptop) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 17 με 18,5 ίντσες. Oi μεγαλύτερες οθόνες δημιουργούν προβλήματα στα μάτια και είναι εντελώς ακατάλληλες για να τις κοιτάμε από μικρή απόσταση. Καλό θα είναι να αγοράζουμε LED οθόνες οι οποίες έχουν τεχνολογία που δεν κουράζει πολύ τα μάτια μας.  
     
   
     
  ΚΕΠ Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (1500)  
     
 

http://www.kep.gov.gr

 
  Ο δικτυακός τόπος ενημερώνεται καθημερινά με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που καλύπτουν όλο το εύρος του Δημόσιου Τομέα, καθιστώντας τον το σημείο αναφοράς σας στο Διαδίκτυο για τις συναλλαγές σας με τη Δημόσια Διοίκηση.  
     
   
     
  Τaxisnet, Υπουργείο Οικονομικών  
   
  www.gsis.gr  
  Πρόγραμμα taxisnet για αιτήσεις έκδοσης κλειδάριθμου και κατάθεση φορολογικών δηλώσεων. Στην αρχική σελίδα επιλέγω “Υπηρεσίες προς πολίτες” ή “Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις”. Στην ίδια σελίδα υπάρχει και video για την διαδικασία ενεργοποίησης λογαριασμού taxisnet.  
     
   
     
  Φορητός υπολογιστής και μπαταρία  
   
  Όταν έχουμε συνδέσει τον φορητό υπολογιστή (laptop), στο ρεύμα, θα πρέπει να έχουμε αποσυνδέσει την μπαταρία. Σε αντίθετη περίπτωση η μπαταρία θα φορτίζεται συνεχώς με κίνδυνο να καεί. Η μπαταρία στα laptop χρησιμοποιείται μόνο όταν η συσκευή είναι εκτός ρεύματος.  
     
   
     
  Το νέο Νintendo Wii U  
   
  ΘΑ κυκλοφορήσει στην αγορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το νέο Wii U θα έχει διαστάσεις κοντά στα 17.3?26.7?4.6 εκατοστά, ενώ θα ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό. Πέραν της κάρτας γραφικών από την AMD και του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου που θα μπορεί να επεκταθεί με SD κάρτες, στην κονσόλα θα περιλαμβάνονται επίσης θύρες HDMI και AV Multi out connector, και φυσικά Wi-Fi. Μπορεί να είναι η 6η Home console της Nintendo, αλλά θα είναι η πρώτη που θα παράγει σε ανάλυση 1080p HD. Επίσης θα εγκαινιαστεί και το καινούργιο social network (Miiverse) αποκλειστικά για gamers της Nintendo. Μαζί με το Wii U παρουσιάστηκε και το Wii U Gamepad, που δεν είναι τίποτα άλλο από το τηλεχειριστήριο της κονσόλας. Με touchscreen LCD οθόνη 6,2 ιντσών και μπροστινή κάμερα, μικρόφωνο και λειτουργία NFC.  
     
   
     
  Hλεκτρονικό εμπόριο + και -  
   
  Πλεονεκτήματα: 1) Πραγματοποιώ μια αγορά 24 ώρες το 24ωρο, 2) εξυπηρετούνται άτομα με ειδικές ικανότητες, 3) κάνω γρήγορα μια έρευνα αγοράς, 4) Αγοράζω προϊόντα απο άλλες χώρες, 5) χαμηλότερες τιμές απο τα καταστήματα. Μειονεκτήματα: 1) Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να μας προστατεύει σε περίπτωση απάτης, 2) Δεν μπορούμε να δούμε και να δοκιμάσουμε τα προϊόντα, 3) Υπάρχει πιθανότητα εξαπάτησης όταν γίνεται χρήση πιστωτικής κάρτας. Συμβουλές: Η προπληρωμένη κάρτα είναι μια λύση. Επιλέγουμε σελίδες αξιόπιστες. Προτιμάμε να πληρώσουμε όταν έρθει το προϊόν ταχυδρομικά σε εμάς.  
     
   
     
  Η ΙΒΜ έφτιαξε τον ισχυρότερο υπολογιστή στον κόσμο  
   
  Ο Sequoia της IBM, είναι τοποθετημένος στο εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια. Ο Sequoia έχει επεξεργαστική ταχύτητα 16,32 petaflop το δευτερόλεπτο (Pflop/s), πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα μπορεί να κάνει υπολογισμούς που θα έκαναν 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι με κομπιουτεράκια μέσα σε 320 χρόνια!  
     
   
     
  Η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ  
   
  Το τηλεσκόπιο μπορεί να παρατηρεί το σύμπαν με μια ανάλυση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Το NuStar τοποθετήθηκε σε ισημερινή τροχιά σε ύψος λίγο μεγαλύτερο από τα 600 χιλιόμετρα από τη Γη. Μετά την τοποθέτησή του σε τροχιά, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του NuStar θα πραγματοποιήσει μια σειρά ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά.  
     
   
     
  Δωρεάν wi – fi σε σταθμούς του μετρό  
   
  Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση και δωρεάν διάθεση ασύρματου ίντερνετ (wi-fi) από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σε επτά μεγάλους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ. Wi-fi για το κοινό θα διαθέτουν οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Πειραιάς, Ακρόπολη, Νερατζιώτισσα, Δουκίσσης Πλακεντίας.  
     
   
     
  Τρισδιάστατη απεικόνιση, των Google Maps  
   
  Νέα διάσταση» στους χάρτες. Η Apple εγκαταλείπει τα Google Maps για μια δική της λύση. Έτσι η google σκοπεύει να προσφέρει στον κόσμο ακόμα καλύτερες απεικονίσεις και να παραμείνει κυρίαρχος στην κατηγορία “χάρτες”.  
     
   
     
  VLC Media Player  
   
  Ένας από τους πιο γνωστούς free media players, που παίζει και τα πιο σπάνια format, έφτασε το 1 δισ. downloads. Kατεβάστε το, στο site http://www.videolan.org/vlc  
     
   
     
  H τεχνολογία συναντά την κηπουρική  
   
  Ο Mike Schropp αποφάσισε να μετατρέψει τον υπολογιστή του σε γλάστρα και να φυτέψει χορτάρι. Κατάφερε να μετατρέψει σε μίνι χωράφι έναν υπολογιστή που λειτουργεί κανονικά. Αρχικά, ο Mike έβγαλε το πάνω καπάκι κι έβαλε ένα δίσκο με χώμα. Ο επεξεργαστής, ο οποίος είναι το πιο θερμό υποσύστημα μαζί με την κάρτα γραφικών, μπήκε ακριβώς κάτω από το χώμα. Το υπόλοιπο hardware πήγε στην άλλη άκρη. Η οροφή και ο πάτος του case επικοινωνούν με ακριλικούς σωλήνες γεμάτους χώμα, οι οποίοι έχουν διπλή χρήση. Πρώτον, μεταφέρουν έξτρα θερμότητα από τη βάση και δεύτερον διώχνουν το νερό από το πότισμα. Pentium χωράφι…